Notbok efter Pontus Schwalbe, Björkvik

Pontus Schwalbe

Pontus Schwalbe

Folkmusikupptecknaren AG Rosenberg publicerade tre notsamlingar under 1870- och 80-talen. Den första med sina egna uppteckningar från tidigt 1800-tal, den andra med melodier från många andra upptecknare – däribland organisten Pontus Schwalbe i Björkvik och den tredje samlingen med enbart material från Schwalbe.

Rosenberg arrangerade låtarna för klaver och häftena fick stor spridning, men blev så småningom svåråtkomlig och SSFs nyutgåva 1969 mottogs med stort intresse, även om fiolspelarna hade svårt att ta till sig pianoarrangemangen.

Jag (Arne Blomberg) arbetade ett par år i mitten av 1970-talet på ett litet konsultföretag i Stockholm och fick en dag besök av en man som hette Schwalbe. Namnet var bekant för mig, men det tog en stund innan jag kopplade det till organisten i Björkvik.

Jag frågade min besökare om han kände till upptecknaren, men fick ett nekande svar – men i en annan släktgren heter några Pontus, jag ska ordna en kontakt…

Genom ögonblickets ingivelse fick jag kontakt med Nils Schwalbe (1906-97) – sonson till organisten, som hade mycket att berätta och han gav förbundet kopior av en notbok med 60 polskor, varav 48 finns med i Rosenbergs samling.

För första gången kunde vi se hur Rosenberg arrangerat fiolnoterna till piano. Se artikeln med mina kommentarer i  5. Kommentarer till polskorna

Nils såg mitt intresse och försåg mig också med ett intressant material om Pontus Schwalbes liv.
Jag vill gärna presentera och kommentera det fylliga materialet:

Pontus Schwalbes farfar, målaren Christian Georg Svalbe var enligt kyrkboken född 1760-12-04 i Stockholm. Enligt Pontus Schwalbe var han född i Linz i Österrike och av ”någon mägtig Swensk  person anmodad hitkomma från Österrike, der han var infödd i Staden Linz, för att fullborda eller lägga hand vid ett arbete härstädes”.
Han var nog dekorationsmålare, tillräckligt skicklig och känd för att lockas till Stockholms många palats och officiella byggnader.

1790 flyttade han till Svanå bruk i Harakers socken, ett par mil norr om Västerås, sannolikt för arbete på Svanå herrgård, som än i dag har bevarade rokokomålningar.

1791 gifte han sig med Greta Arén (1770-03-20), dotter till hammarsmeden Pehr Arén på Svanå bruk. Pontus Schwalbes far Knut Reinhold, föddes 1/11 1791 med fina dopvittnen – ”Högvälborne Grefve Knut Tosse på Svanå och högvälborna Fröken Hedvig Tosse på Torresta i Upland. Högvälborne Baron Arved Herman Wrangel och Fru Johanna Arlberg vid Svanå. Välborne Majoren Carl Reinholdt Uggla från Stockholm och Högvälborna Fröken Beata Posse på Svanå”.

Knut gifte sig med Hedvig W Reicher, född 1777 i Tavastehus. Från ett tidigare gifte hade hon  dottern Fredrika Vilhelmina (1808-08-26) .
Makarna fick tre barn – Ludvig Constantin (1813-1814), Otto Fredrik (1814-1835) och Pontus Reinhold (1815-1882). Otto föddes i Österåker och Pontus i Stockholm.

1831-1834 utbildar Pontus sig i ”Harmoni, Orgelspelning och Kyrkosång” på Musikaliska Akademien och har en rad anställningar innan han 1842 blir ordinarie organist, kantor, klockare och skollärare i Björkvik.

Pontus gifte sig med Anna Charlotta Bergström, född i Skara 1822-02-19. De fick fem barn, den yngste – Knut Pontus född 1854 – var far till Nils Schwalbe, som försett spelmansförbundet med alla dessa uppgifter.

Pontus Schwalbe avled 22 augusti 1882.

 

2022-03-03  Arne Blomberg


Kommentarer

Notbok efter Pontus Schwalbe, Björkvik — 1 kommentar

  1. Så otroligt roligt att läsa!
    Christian Georg Svalbe är min ff mm fm mf.
    Vilka målande historier som fanns nedtecknat här. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *