Gustaf Wetter spelar näckpolskor

Gustaf Wetter – förbundets store ledare – gick bort för mer än 40 år sedan. Vi som mött Gustaf är en minskande skara och vi har nog alla starka minnen av honom som ledare, upptecknare och vältalare, men få minnen av honom som spelman. Gustaf Wetter spelade sällan själv på alla de stämmor han ledde, han gav plats åt andra och speciellt ville han visa upp de äldsta och de yngsta.

I rotandet bland mina egna inspelningar fann jag en kassett “Gustaf Wetter spelar näckpolskor” och jag var på väg att lägga in den i digitalarkivet som inspelning 575 (ja, så långt har vi kommit) när jag insåg att låtarna redan måste finnas i någon längre inspelning och efter en stunds letande fann jag den som nr 73, Södertälje Spelmanslags årsfest 1964.

Det unga spelmanslaget hade lysande fester med olika inbjudna spelmän. Det året kom Bertil Rydberg från Örebro, Ragnar Schelén och Ragnar Karlsson från Stockholm, Harry Pettersson från Uppsala samt Gustaf Wetter och Nils Lindvall från Katrineholm.

Gustaf Wetter och Nisse Lindvall spelade duo, men sedan stämde Gustaf om och spelade två näckpolskor. Lysande! Snabbt tempo och stötta stråk – precis som många av hans sagesmän. Luftigt och elegant!

Lyssna!

Hör av dig om du vill höra mer från årsfesten, då lägger jag ut hela materialet.

/Arne Blomberg

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *