En julhälsning från arkivet

När man letar efter julvisor i vårt arkiv kan man inte undgå att hitta Lanzens julpolska. Den finns med på många inspelningar och har åtskilliga gånger publicerats i Sörmlandslåten. Polskan tecknades ner 1968 av Gustaf Wetter efter sång av Gerda Zetterlund, dotter till soldaten Johan Alfred Lantz. Den här polskan sjöng han en gång varje år vid samma tillfälle – dagen före julafton när det blivit julfint i stugan. Lyssna på Gerda Zetterlund när hon sjunger sin fars polska:

Gustaf Wetters uppteckning finns här

Nästa julvisa kommer från visinsamlingen som gjordes i Sörmland på 1990-talet. Rut Andersson i Katrineholm sjunger ”Nu ska vi pynta i stugan”.

 

Och sist en inspelning från Elna och Axel Anderssons arkiv. Elna Andersson spelar ”Stilla natt”.

 

God Jul och Gott Nytt År!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *