Anders Gustaf Rosenberg

Anders Gustaf Rosenberg

Anders Gustaf Rosenberg

Anders Gustaf Rosenberg var en av Sveriges första folkmusikupptecknare. Han föddes 1809 i torpet Gäddvik under Yxtaholm i Mellösa socken i Sörmland och lyckades så småningom bli organist, först i Floda och senare i Nora.

Redan som fjortonåring började han 1823 teckna upp visor och dansmelodier i sin hemtrakt i Sörmland och långt senare i livet gav han 1875 ut 160 melodier ur sina sörmländska uppteckningar. Samlingen följdes 1879 av ytterligare 160 melodier från Uppland, Östergötland, Dalarna, Sörmland och Jämtland och 1882 kom den tredje samlingen med 100 danspolskor från Sörmland och Östergötland insamlade av organisten Pontus Schwalbe i Björkvik.

Den insamlade folkmusiken arrangerades i sättning för piano och kunde på så sätt spridas bland en alltmer pianospelande allmänhet.

Häftena blev så småningom svåråtkomliga och föll i glömska, men Rosenbergs melodier fick nytt liv när Södermanlands Spelmansförbund och Sörmländska folkmusikfonden 1969 gjorde en faksimilutgåva med de tre häftena samlade i en volym med totalt 420 melodier och nu var det åter fiolspelare som spelade melodierna.

Richard Berg vid flygeln.

Richard Berg vid flygeln.

200-årsminnet av AG Rosenbergs födelse firades 2009 med en skrift om hans liv och verk, och en minneskonsert i Floda kyrka den 9 maj. Där framfördes Rosenbergs uppteckningar på hans pianoarrangemang och tolkningar av fiolspelmän. Medverkande var pianisterna Richard Berg och Henric de Koster, Kerstin Pettersson och sörmländska spelmän.

Lyssna på den timslånga konserten! Ljudinspelning 60 min (MP3, 53 MB)

 

1858 ansökte Anders Gustaf Rosenberg hos magistraten i Nora om tillstånd att i en fabriksrörelse förfärdiga och reparera ”musikaliska instrumenter”, förnämligast fortepianon.

År 1997 hittade och förvärvade Bernt Olsson, Malmköping, i Qvartinge Antiks stora lada en taffel signerad A. G. Rosenberg, Nora. Om fyndet och den påföljande renoveringen, som utfördes av pianotekniker Johan Mowinckel från Flen, har han berättat i Sörmlandslåten 4:1997.

2009 gjordes en inspelning där Bernt Olsson spelar ett antal melodier ur Rosenbergs första samling på denna taffel av Rosenbergs tillverkning.

Rosenbergs sörmländska uppteckningar i Rosenbergs pianoarrangemang framförda på det enda kända spelbara Rosenbergsklaveret!

En taffel är en vacker och lättplacerad möbel, men det innebar många tekniska kompromisser att få in pianomekaniken i det trånga höljet och tafflarna har dåligt rykte som instrument. Mekaniken krånglade ofta och tafflarna blev snabbt ostämda. Vid inspelningen strejkade ofta en C-tangent, vilket menligt påverkade både pianisten och inspelningen.

Men det var nog så här det lät för drygt hundra år sedan. En vrenskande taffel som spelas av en amatörpianist, vars fingrar slinter och tvekar ibland. Lite taffligt men kärleksfullt!

En ljudande tidsbild från det sena 1800-talet!

Till inspelningarna!

 


Kommentarer

Anders Gustaf Rosenberg — 1 kommentar

  1. Mary Barthlomei har skrivit en bok om dom familjerna sobenämd tattare i Norge dom hade en stark musiktradition.kolla med henne hon har forskat mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *