K. Alex Carlsson

Köksvalsen. Music - Lily Landmark Words - K. Alex Carlsson Dec. 7, 1952.

Köksvalsen.
Music – Lily Landmark
Words – K. Alex Carlsson
Dec. 7, 1952.

På en loppis kan man ibland hitta osannolika saker. Jag bläddrar gärna i skivhögarna efter tidiga inspelningar och på en välgörenhetsloppis i Norrköping fanns en amerikansk privatinspelning från 1952, som faktiskt har en koppling till Sörmland.

K. Alex Carlsson emigrerade 1923 från Katrineholm till det stora landet i väster, men sitt hjärta hade han kvar i Sverige – han var en stor hembygdsvän och skrev många artiklar och flera böcker med anknytning till hembygden. Han har tydligen skrivit texten till valsen och Lily Landmark har svarat för musiken. Kanske har hon tonsatt en av Alex dikter.

På skivans andra sida finns en inspelning av Konvaljens avsked med Lily Landmark och K. Helland. Manlig sång till pianoackompanjemang. Lily är alltså pianisten och det är nog Helland som även sjunger Köksvalsen,  inte Alex själv…

K. Alex Carlssons mormor och morfar bodde i Ålsjöstugan i V Vingåker, inte långt från  Lilla Kulltorp där storspelmannen August Widmark bodde. Alex var väl förtrogen med historierna om Widmark och han har bl.a. skrivit en berättelse om greven på Säfstaholm som låter sin kusk fara på isarna för att hämta Widmark till slottet.

För de sörmländska spelmännen är K Alex Carlsson mest känd för att han såg till att Widmarks sista notbok och porträtt återbördades till Sverige.

/Arne Blomberg

Köksvalsen (wma 0,7 MB)
Konvaljens avsked (wma 0,9 MB)
Vingåkers Widmark, berättelse ur boken I öst- och västerled, Chicago 1946.
(pdf 3,2 MB)
Widmarks notbok


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *