Veckans tips: Gunnar Sjögren

Gunnar Sjögren var född i Strängnäs 1895. Föräldrarna var  torntutaren Karl Andersson och sångerskan Sofia Josefina Sjögren. Gunnar hette givetvis Andersson efter pappan, men hans skollärare tyckte han skulle heta Sjögren efter sin morfar Gustaf Sjögren. Morfadern var också spelman och några melodier efter honom finns med i Lefflers samling från norra Södermanland.

Jan Ling gjorde 1965 en bandad intervju med Gunnar. Du kan lyssna på några avsnitt av band 45, bl.a. den charmiga inledningen där blivande professorn Jan Ling brottas med tituleringen av den äldre spelmannen – det var ju före du-reformen.

Vägen till inspelningen är krånglig, men gå den gärna – det finns annat att lyssna på efter vägen:
Samlingarna (där är du redan),   Inspelningar,   Band 1-50, exempel,   Band 45 Gunnar Sjögren.

Direktlänk, klicka här.

Arkivet har flera hundra ljudinspelningar. Digitaliseringen pågår.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *