Veckans tips: Lindblomsland

Carl August Lindblom hade mängder av elever i norra Östergötland och halva Sörmland. Jag kallar det ibland för Lindblomsland och har någon gång tänkt göra en karta över alla eleverna. Kartan finns ännu inte, men det finns ett östgötskt embryo till en större översikt.

Den numera avsomnade folkmusikgruppen Getingen gjorde 2001 en rundresa och dokumenterade både Lindblomsstugan i Åndenäs och en rad andra spelplatser. Det blev en Spelmanssafari med bilder och noter. Fortfarande läsvärd tycker jag.
Hämta  (pdf 14 MB)

Margareta Höglund och Ängtorparen har intervjuat och bandat flera intressanta spelmän från trakten.
Jag kan inte undanhålla Sörmlands Reg:s Paradmarsch med Ivar Grundström och Hjalmar Åsberg, inspelad på tråd 1952 av Bertil Johansson – Ängtorparen. Marschen var vanlig bland spelmännen. Häftigt spel. I tredje reprisen genar de en del…
Lyssna   (mp3, 1,5 MB)

Inget av detta finns på hemsidan, det är ju “utlänskt” material.
Borde jag kanske ta med det ändå?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *