Veckans tips: Gottfrid Karlsson – Sjösa-Kalle

Under “Inspelningar” finner du video- och ljudexempel.
Nytt är länken Ljudinspelningar 51-100 (hämta), där ett första exempel just dykt upp – Sjösa-Kalle.

Jag mötte honom i Södertälje Spelmanslag, där han var en av lagets bildare 1958. Tre år senare spelade jag in några av hans låtar. Någon riktig intervju blev det tyvärr inte, men jag besökte honom flera gånger i banvaktsstugan i Södertälje Södra. Där stugan stått finns nu en av pelarna till motorvägsbron över kanalen. Jag tänker ofta på Gottfrid när jag passerar.

Ett påtagligt minne efter Sjösa-Kalle har jag i min instrumentsamling – en nattfiol!
En folklig variant av pochetten, skriver musikmuseet om instrumentet.
Jag gjorde en liten låda och tog med fiolen när jag gjorde rekryten.
Spelar du klarinett, sa grabbarna på luckan, när jag kom.
Nä, fiol, sa jag.

Arne B.

MINOLTA DIGITAL CAMERA


Kommentarer

Veckans tips: Gottfrid Karlsson – Sjösa-Kalle — 2 kommentarer

    • Nattfiolen är lågmäld, tystare än en träskofiol (som ju har ett lock som kan vibrera).
      Ett trevligt minne för mig!
      Arne Blomberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *