Sörmlands siste bröllopsspelman

Johansson_Arvid_Album5_35Arvid Johansson bodde i Katrineholm när Gustaf Wetter och Arne Blomberg besökte honom 1971. Bland spelmännen kallades han Halte Johan. Han var född 1882 i Hjulesta, Floda. Hans farfar Fredrik Olsson (1821-1903) var spelman.
Efter några år som arbetare på ett cementgjuteri i Stockholm blev Arvid lantbrukare som far och farfar. Han har haft gårdar i Dunker, Näshulta, Vingåker, Baggetorp och Lerbo.

Han lärde sig spela i 11-12-årsåldern av Anders Petter Andersson i Himlinge, Floda. Han spelade till dans med Ernst Lindberg i Valla och fick följa med Carl-Erik i Lind som bröllopsspelman redan som 15-åring. Han har spelat på otaliga bröllop i Sörmland och när han skulle till ett bröllop blev det en särskild häst som drog trillan.

Arvid Johansson var med i Malmköping 1922 när det första försöket gjordes att bilda vårt förbund. Han berättade att Granhammar inte var med då, utan först 1925. Förbundshistoriken måste ändras…

Lyssna på en vals med många glissandon. Manéret har tyvärr försvunnit och borde väckas till liv igen. Arvid hade låten efter Anders Petter i Himlinge.
Lyssna

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *